AxD Always by Design
CAMP in Maine

Healing Site


The core approach to developing this 12-acre rural site was to respect the natural features and heal areas left damaged by logging ten years earlier. A logging road was adapted for the drive way. A stripped hillside, choked by unsightly logging slash, was cleaned and reclaimed for a new guesthouse, burrowed into the hillside using reclaimed granite block from a nearby farmhouse.

CAMP in Maine

Nature and Materials


Steep slopes, granite ledges and wetland setbacks all served to severely limit house siting options, and ultimately change the design from one-story to two in order to reduce the footprint of the house. The few mature hemlock trees which needed to be felled for the new structure were harvested and cured on-site under a temporary lean-to. They became the front posts and beams of the main house and guesthouse – the ultimate local material!

Nature and Materials - Always by Design - Philadelphia Architect
AxD - CAMP in Maine
CAMP in Maine

Great Room


The main social space, encompassing sitting, dining and cooking activities, is an intimate rendition of an Adirondack Great Camp parlor. Ringed by large windows on all sides, a gas fireplace, alcove desk, media center, butler’s pantry, porch and powder room – everything is within easy reach.

CAMP in Maine

Sleeping al Fresco


On the second floor, overlooking the forest and lake, each bedroom features a screened-in sleeping porch. It doesn’t take long to get accustomed to listening to the calls of loons or the pitter-patter of rain before a mid-day nap or nighttime sleep.

AxD - CAMP in Maine

CAMP IN MAINE

3oi9xlr

PROJECT:New vacation house and guesthouse featuring site-cured timber framingLOCATION:Vienna, MEARCHITECT:Always by Design; Ed Barnhart, principal-in-charge; Justin Tocci, designer